Alanya

Dit is de meest populaire badplaats aan de Turkse Rivièra. Alanya is een enorm resort met veel bezienswaardigheden. In de loop der jaren groeit het steeds meer en worden de afzonderlijke districten als steden in de stad. Het staat bekend om zijn prachtige, brede zandstrand – de zogenaamde Cleopatra-strand. Er zijn veel hotels, bars, pubs en clubs in het dorp. Het centrum van Alanya is één grote markt. We zullen hier veel winkels vinden, waar letterlijk alles wordt verkocht: kleding, souvenirs, sieraden, enz.

Er is ook een prachtig uitzicht op het 13e-eeuwse Seltsjoekse fort dat trots boven de stad uittorent. Het fort, genaamd Alanya Kalesi, is open voor het publiek. Het is ook een geweldig uitkijkpunt voor het hele gebied.

Alanya is ook een goede plek voor watersporten, of een prima startpunt voor een bezoek aan de nabijgelegen grotten, waarvan de meest populaire de zeegrotten zijn. Dit alles maakt Alanya tot een ideale vakantiebestemming. In het hoogseizoen is het hier echter erg rumoerig en zijn de stranden overvol.

Wat moet je echt bezoeken in Alanya?

Alanya is een van de meest populaire badplaatsen aan de Turkse kust. Is zijn populariteit gerechtvaardigd? Welke attracties wachten toeristen? Wat is de moeite waard om te bezoeken? Wat is het waard om te kopen tijdens een vakantie in Alanya? Hier vindt iedereen iets voor zichzelf: Alanya is een combinatie van moderniteit met traditie en geschiedenis, een paradijs voor feestvierders en een walhalla voor winkelliefhebbers in één. Liefhebbers van zonnebaden en zeebaden zullen niet teleurgesteld zijn in een bezoek aan Alanya, maar ook toeristen die monumenten willen bezoeken.

Kom tot rust op één van de vele stranden

Alanya is een van die plaatsen die zowel ‘s nachts als overdag een bezoek waard is. De kust biedt vele stranden, waaronder het mooiste, meest populaire, maar ook het drukste – Cleopatra Beach. Volgens de legende was het hier dat Cleopatra rustte en in de zee spetterde met Marcus Antonius. Goudkleurig zand en kristalhelder, turkoois water – dit is waar de drukte die in het seizoen naar Cleopatra Beach komt, naar op zoek is.

Bezoekers van de Baltische, gouden, lange en brede stranden kunnen echter teleurgesteld zijn – in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft Cleopatra Beach naast grof zand ook veel grind en zelfs enkele stenen, vooral bij de ingang van het water.

Maak een wandeling langs de Boulevard

Zowel ‘s avonds als overdag is het de moeite waard om over de boulevard langs de haven te wandelen en de unieke sfeer van Alanya te voelen. Als je door de straten van de stad loopt, moet je wennen aan de aanklampende handelaren. Ze zullen altijd proberen de nationaliteit van de toerist te raden en een paar zinnen in jouw taal te zeggen, bijvoorbeeld over de voetbal of over de Formule 1 een praatje te maken, zodat ze iets kunnen verkopen aan je.

Bezoek de Seltsjoeks fort

Alanya wordt omringd door de Middellandse Zee in het zuiden en het Taurusgebergte. De stad is in 2 delen verdeeld door een rotsachtige heuvel, waarop een krachtig Seltsjoeks verdedigingsfort uit de 13e eeuw staat – Kale. Het gebouw is indrukwekkend van onderaf en voegt veel charme toe aan Alanya. Je kunt er ook de berg op gaan om te genieten van het adembenemende uitzicht over de stad en de haven.

Een bochtige en steile weg omgeven door een verdedigingsmuur leidt naar de top – dit uitzicht doet denken aan de Grote Muur van China. Je kunt de top bereiken met de auto of een busje (de toegangsprijs is 1 euro) of te voet – de wandeling duurt dan ongeveer een uur. 

Naast het fort zouden liefhebbers van sightseeing geïnteresseerd moeten zijn in de Rode Toren – een achthoekige, 35 meter hoge verdedigingsstructuur uit de 13e eeuw. Momenteel herbergt het een etnografisch museum – toegang kost ongeveer 3 Lira. In de buurt van de Rode Toren zijn de overblijfselen van een Seltsjoekse scheepswerf uit de 13e eeuw.

Kom meer te weten over de geschiedenis en cultuur in een museum

Voor museumliefhebbers raden we ook een bezoek aan het Alanya Museum aan (entreekaartje kost 3 euro) – hier kun je collecties zien die de periode van de bronstijd, via de Hellenistische en Romeinse tijd tot de Ottomaanse tijd bestrijken. Geschiedenisliefhebbers zouden ook geïnteresseerd moeten zijn in een bezoek aan het huis van Atatürk. Mustafa Kemal Ataturk (de naam die hij koos – Ataturk, wat vader van de Turken betekent) was de president van Turkije, die enorm wordt gerespecteerd, zelfs vereerd, en geliefd bij de mensen.

Hij voerde een aantal zeer belangrijke hervormingen door, droeg bij tot de modernisering en Europeanisering van het land en tot zijn economische ontwikkeling. Atatürk bracht de nacht van 18 februari 1935 door in Alanya bij Azaklar Sokak. De eigenaar van het huis besloot er een museum in te richten. Daarin vind je veel foto’s van de grote leider en kom je erachter hoe een Turks gezin in de jaren dertig leefde.

Maak een cruise langs de kust van Alanya

Na het zien van de musea is het de moeite waard om terug te keren naar de frisse lucht en een cruise langs de kust van Alanya te maken – in de zonnestralen kun je de grotten en baaien bewonderen. Hier vinden we de Piratengrot, de Lovers Cave en de Phosphorescent Cave – alle drie zijn ze alleen toegankelijk vanaf de zee. De kosten van de cruise variëren, afhankelijk van de lengte, van 20 tot 30 euro.

Bezoek een grot

De meest populaire grot in Alanya is de grot van druipende steen (Damlatas). Binnen kun je talloze stalactieten en stalagmieten zien, en het microklimaat dat daar heerst (constante temperatuur – 22 graden Celsius en 95% luchtvochtigheid) maakt deze plek beroemd om zijn therapeutische waarden, vooral gunstig voor mensen die aan astma lijden. Je moet 3 euro betalen om deze grot binnen te gaan.

Shoppen in Alanya

Een bezoek aan Alanya is niet compleet zonder te shoppen. Je koopt er niet alleen souvenirs of specialiteiten uit de Turkse keuken, maar vooral kleding, schoenen, handtassen, riemen, sieraden en parfums. Sommige mensen die naar Turkije gaan, kleden zich hier letterlijk van top tot teen. 

Bij het winkelen in Turkije moet je eraan denken dat je kunt en zelfs moet onderhandelen. Dit is gebruikelijk, vooral in bazaars en markten. In winkels, vooral waar prijzen op de goederen staan, kan het anders zijn, maar het kan geen kwaad om het ook daar te proberen. Aarzel niet om de verkoper een prijs aan te bieden die zelfs 5 keer lager is dan degene die hij voorstelt.

Maak je geen zorgen dat hij zal doen alsof hij beledigd is – als je de winkel wilt verlaten, zal hij waarschijnlijk achter je aan rennen en aanbieden om verder over de prijs te onderhandelen. Turkije gebruikt de Turkse Lira, maar euro’s worden er ook geaccepteerd.