Bodrum

Bodrum – het oude Halicarnassus, tegenwoordig een van de grootste resorts in Turkije. De stad heeft een rijke historie. In 353 voor Christus werd hier het eerste mausoleum ter wereld gebouwd, erkend als een van de zeven wereldwonderen. Hier kwam Herodotus vandaan. Dit is waar de kruisvaarders verbleven en het kasteel van St. Pieter staat.

Vroeger was Bodrum een ​​rustig vissersdorpje, tegenwoordig komen hier toeristen van over de hele wereld. Turkse en Griekse elementen verweven zich in de stad. Je zult hier witte huizen vinden die lijken op die van Griekse eilanden. Ze staan ​​in contrast met moderne gebouwen – hotels, bars, pubs en nachtclubs. 

Er zijn verschillende zandstranden in Bodrum, maar de zuiverheid van het water laat te wensen over. Het is het beste om de stad uit te gaan, naar de stranden van Gumbet, Ortakent, Bitez, Turgutreis, Akyarlar, Gumuşluk of Yalikavak. Vanuit Bodrum kun je ook een boottocht maken, bijvoorbeeld naar Gokova Bay.

Wat moet je bezoeken in Bodrum?

Als je op vakantie gaat naar Bodrum in Turkije moet je van tevoren al even de plaats opzoeken die je gaat bezoeken. Bodrum is ongetwijfeld een van de meest gewaardeerde, exclusieve en pittoreske vakantiebestemmingen in Turkije. De populaire badplaats, prachtig gelegen in het westelijke deel van de kust, trekt zeer veel mensen aan. Kleine heuvels zijn er bezaaid met sneeuwwitte huizen, elegante jachten en cruiseschepen meren aan in de haven, de eeuwenoude muren van het kasteel kijken uit over de stad en het blauwe water van de baai.

In Bodrum voel je de invloeden van Turkije en Griekenland, verleden en heden, als in een enorme ketel, die de sfeer van de plek opbouwen, waardoor het uniek wordt. Wat is de moeite waard om te weten en wat mag niet ontbreken bij een bezoek aan Bodrum?

Kasteel St. Pieter

Een van de meest herkenbare en fotogenieke gebouwen in de stad is het kasteel van St. Pieter, direct naast de haven gelegen, op een klein voorgebergte, tussen de baaien van Salmakis Kumbahce. Het fort werd gebouwd door de Ridders van St. John tussen 1402 en 1520. Ondanks de dreiging van de Turken was de locatie van groot strategisch belang. Het is vermeldingswaardig dat de Seltsjoeken eeuwen geleden hun kasteel op het kustschiereiland bouwden, en in de oudheid stond hier misschien zelfs het paleis van Mausolus.

Werken aan de bouw van het kasteel van St. De Sint-Pietersbasiliek begon onder leiding van ridder en architect Heinrich Schlegelholt en werd voltooid onder leiding van Pierre d’Aubusson. Het pauselijk decreet stelde dat bouwvakkers een plaats in de hemel hadden. Bij het bouwen van het bolwerk werden stenen van vulkanische oorsprong en overblijfselen van de ruïnes van het mausoleum gebruikt. Moderne architectonische oplossingen moesten de verdediging van het fort verzekeren.

Op een plan dat lijkt op een vierkant, groeiden stevige muren en torens, die op het hoogste punt bijna 50 meter bereikten. De toegang tot het binnenste deel van het gebouw wordt bewaakt door zeven poorten versierd met wapenschilden en reliëfs. Het jongste gebouw in het kasteel is de Ridderkapel, die door de Turken werd omgevormd tot de Suleiman-moskee door een minaret toe te voegen. De vijf torens van het bastion werden gebouwd in de 16e eeuw en gefinancierd door de verschillende nationaliteiten van de Hospitaalorde.

Ligging van Bodrum

Bodrum ligt aan de Egeïsche Zee, in de provincie Mugla, in het zuidwesten van Turkije. De stad is het toeristische en culturele centrum van het gelijknamige schiereiland. Het landschap wordt gedomineerd door kleine heuvels, olijfboomgaarden en lage, witte gebouwen die strikt zijn gedefinieerd door de lokale wetgeving. Bodrum grenst aan het schiereiland Datca en het Griekse eiland Kos. In de omgeving zul je ook andere eilanden tegenkomen – Kalymnos, Patmos en Rhodos. 

Op ongeveer 30 km van het centrum van Bodrum ligt de luchthaven Bodrum-Milas, die elk jaar massa’s toeristen bedient. Het busstation biedt gemakkelijke verbindingen met vele steden. Bodrum staat bekend om zijn prachtige uitzichten, watersporten, nachtleven, cultuur en historische bezienswaardigheden. Kunstenaars houden van deze plek – ze halen hier inspiratie voor hun werk. Begin september wordt het Bodrum-festival georganiseerd met deelname van populaire sterren, in oktober zijn er regatta’s.

Shoppen in Bodrum

Bodrum is een geweldige plek om te winkelen. Je vindt hier de mooiste goudproducten, leerassortiment, tapijten, textiel, kruiden, traditionele lekkernijen en souvenirs. De belangrijkste winkelstraat is Cumhuriyet Caddesi, maar het is niet de enige plek waar verkopen plaatsvinden. Veel winkels zijn verspreid over de stad. Er is een kleine markt in de buurt van het busstation. Ga ook langs het Bodrum Gold Centre, een van de grootste goudsmidcentra in de Egeïsche regio, de Sultan’s Bazaar en het Leather Centre, waar een modeshow jouw verblijf nog aantrekkelijker zal maken.