Istanbul

Istanbul – ooit de hoofdstad van één groot rijk, is tegenwoordig de grootste stad van Turkije en een van de grootste steden ter wereld, met een bevolking van 12 miljoen. Hier staan ​​de belangrijkste monumenten van Turkije en massa’s toeristen van over de hele wereld komen hierheen.

De muren in de tempel zijn bedekt met blauwe faiencetegels, waaraan de moskee zijn gebruikelijke naam te danken heeft. Aan de hoofdtempel werden andere kamers toegevoegd, die samen met de moskee een soort complex vormen. De voorziening is elke dag buiten de gebedsuren gratis te bezoeken. Schoenen moeten worden verwijderd voordat ze naar binnen gaan en vrouwen moeten bovendien hun hoofd, knieën en schouders bedekken.

Het interieur van de tempel was versierd met talloze mozaïeken, die nu een beetje vervaagd zijn. Een van de mooiste is het 10e-eeuwse mozaïek boven de ingang van de Haghia Sophia, met een afbeelding van Constantijn de Grote en Justinianus die de stad Istanbul toevertrouwen aan de zorg van de Maagd Maria en het Kind.

Direct naast de Haghia Sophia ligt de Yerebatan Sarayi (verzonken stortbak). Een gebouw met een capaciteit van 80 duizend. m 3 werd al gebouwd door Constantijn en in de 6e eeuw uitgebreid door Justinianus. Zijn taak was om de stad van water te voorzien tijdens langdurige belegeringen. Na verloop van tijd veranderde het in een vuilnisbelt. Schoongemaakt in 1987, werd het voor het publiek beschikbaar gesteld.

In de buurt van de hierboven beschreven tempels bevindt zich de Hippodrome (At Meydani). Op verzoek van Constantijn werd hier een arena met publiek gebouwd, die plaats kon bieden aan maximaal 100.000 toeschouwers. mensen. Hier werden wagenrennen gehouden. Er zijn Dikilitaş (de obelisk van Thoetmosis meegebracht uit Karnak in Egypte als oorlogsbuit), Ormetaş (de zuil van Constantijn VII Porphyrogenitus) en Yilanli Sutun (de slangenzuil uit de tempel van Apollo in Delphi).

Tot de belangrijkste monumenten van het oude Istanbul behoort ook het prachtig gelegen Topkapi-paleis (Topkapi Sarayi). De bouw begon onmiddellijk na de verovering van Istanbul door de Ottomaanse Turken. Jarenlang was het de zetel van opeenvolgende heersers, en elk van hen voegde nieuwe gebouwen toe aan het complex. Het paleis bestaat uit vele binnenplaatsen en gebouwen. Het hoofdcomplex bestaat uit 3 delen: Birun (Buitenpaleis), Enderun (Binnenpaleis) en Harem. Het complex toont de macht van de Ottomaanse heersers. Vanaf hier heb je ook een prachtig uitzicht op de Bosporus. Het Gulhane-park strekt zich uit rond het paleis, waar je het Turks Porseleinmuseum, het Archeologisch Museum of het Museum van het Oude Oosten kunt bezoeken.

De mooiste moskee van Istanbul is de Suleymaniye Camii (Suleiman de Grote Moskee). Het is de op één na grootste islamitische tempel in de stad. Het werd gebouwd door Sinan tijdens het bewind van Suleiman de Grote in de 16e eeuw. De moskee werd gebouwd in de Byzantijnse stijl. In de tuin achter de tempel liggen de graven van Suleiman en zijn vrouw van Poolse afkomst – Roksolana.