Praktische informatie

Turkije is een populair land onder Nederlandse vakantiegangers. Van luxe all-in resorts tot leuke stedentrips, in Turkije is er voor elke type reiziger wel iets te beleven. Turkije ligt op de grens van Europa en Azië, Istanboel wordt ook wel de poort naar Europa genoemd. Op deze pagina geven wij wat praktische tips en informatie voor jouw volgende reis naar Turkije.

HoofdstadAnkara
Grootte783.562km2 (20x zo groot als NL)
Inwoners80.274.604 inwoners (2016)
GodsdienstMoslim: 98%, Christen: 0,2%
Tijdsverschil1 tot 2 uur later
Reistijd3 tot 4 uur vliegen
Stroom220V (geen wereldstekker nodig)
LevensverwachtingMannen: 71,33 jaar, vrouwen: 75,35 jaar
ValutaTurkse Lira
LeidingwaterNiet veilig om te drinken
WereldwonderenTempel van Artemis, Halicarnassus mausoleum
Kustlijn6530 kilometer

Visum Turkije

Nederlandse toeristen hebben een visum nodig als ze Turkije binnenkomen. Toeristenvisa voor een verblijf van max. een maand kunnen bij aankomst in het land op de grote luchthavens worden gekocht. In het afgelopen jaar zijn de visumkosten veranderd, nu kost het 20 USD of 15 Euro. Paspoortgeldigheid is vereist voor ten minste 3 maanden vanaf de datum van gepland vertrek uit Turkije.

Wat zijn de prijzen in Turkije?

Turkije is een winkelparadijs. Je kunt hier echt alles krijgen tegen extreem lage prijzen. De meest populaire goederen die uit Turkije worden geïmporteerd zijn lederwaren: jassen, schoenen, handtassen, maar ook tapijten. Je kunt hier mooie producten krijgen tegen veel lagere prijzen. Het is de moeite waard om Turkse zoetigheden mee te nemen, die geweldig zijn voor souvenirs, maar ook handwerk, zoals kandelaars, lampen, waterpijpen of extreem goedkope kleding en sieraden.

Het is leuk om te winkelen op de bazaars, maar je moet wel hard onderhandelen. De beste plek is Kapali Çarşi (overdekte bazaar) in Istanbul, waar je de mooiste souvenirs, kleding, sieraden, leer en Misri Çarşi (Egyptische bazaar) kunt kopen, waar je kruiden, Turkse koffie en thee en ook snoep kunt kopen.

Is Turkije veilig?

Turkije is een relatief veilig land. Er is een dreiging van kleine criminaliteit, zoals diefstal, mishandeling. Vooral in grote bevolkingscentra, zoals bazaars, enz. moet je voorzichtig zijn. Laat geen waardevolle spullen onbeheerd achter. Toeristen, die provocaties van lokale mannen willen vermijden, moeten zich bescheiden kleden. Er is geen grote terroristische dreiging in Turkije, maar er zijn in het verleden wel sporadisch aanslagen geweest. Drugsbezit en -smokkel worden zwaar bestraft.

Weer en klimaat

Turkije is een klimatologisch divers land. Hier kunnen drie belangrijke klimaatzones worden onderscheiden: de regio van de Zee van Marmara en de kusten van de Egeïsche en Middellandse Zee, waar het mediterrane klimaat heerst (hete zomers, hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid en milde winters); de regio van de Zwarte Zee (warme zomer, milde winter, vrij veel regen gedurende het hele jaar); en de regio Midden- en Oost-Anatolië (droge en hete zomers, koele winters).

De gemiddelde luchttemperatuur varieert van 7 graden Celsius in januari tot 25 graden in juli. Je kunt het beste in de zomer (mei – oktober) naar Turkije gaan, maar je moet rekening houden met hoge temperaturen, die door de hoge luchtvochtigheid als veel hoger worden gevoeld.

Overig

Vanwege de verschillende bacteriële flora, die spijsverteringsstoornissen kan veroorzaken, is het de moeite waard om voor vertrek de juiste medicijnen te nemen;